Comorile trecutului înfrumusețează astăzi prezentul prin darul primit din moși strămoși. Folclorul îmbracă timpul cu autenticitatea și frumusețea sa, dar pentru a fi purtate mai departe, darurile timpului trebuie păstrate, cultivate și valorificate. Din trecut în actualitate, din miază zi în miază noapte, Lavinia Goste și Marius Zorilă sunt eroii care aduc folclorul în inimile oamenilor și scriu paginile prezentului cu muzicalitate, pasiune și devotament.
Pe plaiurile ardelenești, în Satu Mare, lua naștere o voce ce avea să devină mai târziu, un simbol al muzicii populare românești. Cu o dragoste aparte pentru cântul popular, Lavinia Goste se remarcă prin virtuozitatea capacității sale vocale de a fredona piese tradiționale românești. Pe meleaguri îndepărtate, soarele își intinde razele peste raiul din Corund, în țara Codrului, locul unde Lavinia cultivă dragostea pentru folclor de la o vârstă foarte fragedă. Prima ei dragoste a fost muzica bisericească, însă autenticitatea și farmecul locului au făcut-o să se îndrăgostească iremediabil de tradiție și muzica populară.
Din scânteia talentului izvorăște pasiune pentru frumos, pentru autentic, pentru încântător.
Absolventă la Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, poartă pe culmile urbane cele mai frumoase comori ale trecutului și aduce în timpuri prezente cântul, care astăzi bucură atâtea suflete. Cu pasiune și dăruință, tabloul urban se bucură de prospețimea muzicii sale deosebite. Pornind de la materialele etnografice și folclorice existente, Lavinia, ca un adevărat culegător de folclor, le-a îmbogățit cu texte păstrate de bătrânii satului pe cale orală, dându-le o aură modernă, păstrând însă filonul autentic tradițional și contribuind la paginile moderne ale istoriei folclorului românesc.
”Eu cred că asta trebuie să facă un folclorist: să caute neâncetat versuri vechi, pe care să le pună pe muzica locului de unde se trage.”
Lavinia Goste
Din miez de zi în miază noapte, se lasă înconjurată de aura binefăcătoare a folclorului și aduce în inimile tinerei generații o poveste a cântului popular menită să valorifice cultura muzicală românească. Înzestrată cu talent, Lavinia este un artist desăvârșit și un autor prolific de cântece tradiționale românești. Astăzi, Lavinia îmbracă cultura românească în straie populare și muzicalitate. Dragostea ei pentru muzică populară au purtat-o pe cele mai mari scene din România și străinătate. Cu tradiția în suflet, din zori de zi până în noapte, promovează cu dibăcie, comoara numită: folclor. Crede că frumosul trebuie păstrat și valorificat. Astfel, cu gând bun, talent și devotament, a pus bazele locului unde tradiția este cultivată cu grijă, studiată și transmisă mai departe.
“Un popor care o tradiție așa ca a noastră, nu poate fi decât mândru și fericit. Crezul și datoria mea este să dau mai departe ceea ce eu am primit de la viață și de la Dumnezeu.”
Marius Zorilă
Marius Zorilă este o emblemă a cântului popular românesc. Absolvent al Universității de Muzică din București, secția interpretare muzicală și ofițer la Școala Militară de Muzică, este asemeni unui zmeu din basmele populare și poate fi considerat eroul poveștii urbane din care folclorul întotdeauna învinge.
Marius pune suflet în instrumentul său drag, vioara și cu o virtuozitate aparte, reușește să unească talentul său cu măreția unui instrumentist desăvârșit, un orchestrator expresiv, un profesor și compozitor devotat. Dragostea pentru note muzicale și portative a contribuit la performanța sa de a deveni cel mai tânăr dirijor din spațiul autohton. Înțelegând perfect rafinamentul culturii populare, Marius cultivă talente deosebite și înființează Orchestra Națională Valahia, cea mai prestigioasă orchestră de muzică populară din România, înființată în anul 2011.
Astăzi, creația maestrului îmbină într-un mod inedit darul comorilor din trecut cu potențialul tinerei generații de instrumentiști. Împreună aduc prospețime și savoare în folclorul care nu este altceva decât un fenomen viu pe care Marius Zorilă îl însuflețește cu dăruință la tot pasul. Munca și priceperea s-a l-au purtat pe scenele celor mai importante festivaluri de folclor din țară, dar și din străinătate.
În anul 2018, cerul a fost martorul unui spectacol excepțional oferit de Orchestra Națională Valahia la Roma, organizat de Creart prin Accademia di România.
Măestria sa este dovada că sufletul timpului călătorește până în prezent, bucurându-se de o gură de aer proaspăt numită folclor.
Cu o dorință nesecată de a duce tradiția mai departe, Marius Zorilă și Lavinia Goste înființează locul unde tradiția întâlnește prezentul în cele mai frumoase forme. Școala Zorilă reprezintă un proiect de dezvoltare și creștere armonioasă dedicat copiilor. În cadrul școlii, profesorii cu o experiență vastă pe scena folclorului românesc şi în muzica clasică, îi sprijină şi încurajează pe cei mici să se formeze, contribuind major la dezvoltarea personală.