Ghid pentru părinți dezvoltat de Marius Zorilă

Marius Zorilă, co-fondatorul Școlii Zorilă, răspunde celor mai des întâlnite întrebări adresate din partea părinților.

Toți oamenii iubesc muzica, iar această iubire începe încă din copilărie.  Primele semne se văd, de obicei, atunci când un bebeluș simte și bate ritmic pe sunetul muzicii sau zâmbește încântat atunci când aude o melodie.”, spune Marius. 

Așadar, în calitate de părinte, este posibil să fi avut în vedere dacă cel mic, trebuie să ia sau nu lecții de muzică și instrument. Învățarea, cântatul sau crearea muzicii sunt foarte benefice pentru dezvoltarea personală. 

Sper că aici, la Școala Zorilă să te ajutăm în această decizie.   

 

Care este vârsta potrivită pentru a începe lecțiile de instrument?

Adesea, părinții cu copii mici îmi adresează această întrebare. Pe baza experienței mele, există câteva semne de pregătire pe care le caut pentru a prezice succesul unui elev în studierea unui instrument și implicit, a muzicii. Acestea sunt doar orientări sugerate pe care le ofer pentru a ajuta părinții să evalueze pregătirea propriului copil.

 

Este obligatoriu să știe copilul să citească?

În loc să citească cuvinte și povești, la instrument, elevul va trebui să citească note muzicale și alte semne, apoi să le transpună în mișcarea degetelor și a mâinilor. Dacă elevul este un cititor timpuriu, acesta este un semn foarte bun. Dacă nu, așteaptă până când abilitățile lui de lectură nu îl vor împiedica să-și bucure toată viața de a cânta.    

 

Poate copilul să se concentreze?                                                                                                                        

A cânta muzică necesită multă concentrare. Chiar și atunci când ei cântă pentru o mulțime mare, muzicienii profesioniști sunt adesea în „alt loc”, deoarece sunt concentrați aproape în totalitate pe sunetele pe care le scot și le interpretează. Acest lucru este valabil pentru toate stilurile muzicale: clasic, folclor, jazz, pop, etc. Evident, elevul la început, nu va avea încă acest nivel de concentrare dezvoltat. Dar o parte din pregătirea lui muzicală va învăța cum să pătrundă în acel loc special în care artistul și muzica devin un întreg. Autodisciplina și necesitatea concentrării timp de un minut sau două pentru a face o melodie să fie bună sunt foarte utile pentru copii.     

 

Este copilul suficient de dezvoltat fizic pentru a cânta la un instrument?                                      

Mânuirea unui instrument necesită implicare și efort fizic. Majoritatea oamenilor nu conștientizează acest lucru, deoarece un instrumentist bun poate cânta la instrument fără să pară un efort. Ca părinte, probabil ai citit articole despre numeroasele avantaje pe care le oferă muzica. Învățarea, cântatul și crearea muzicii sunt optime pentru dezvoltarea fizică și mentală.

 

Este copilul interesat să cânte la un instrument?

Este extrem de important ca el să fie interesat să învețe să cânte la un instrument. Așa cum probabil știți deja, a-l determina pe un copil / adolescent să facă ceva de care nu este interesat cu adevărat este ceva care, în cel mai bun caz, va ajunge la frustrare. Să înveți să cânti la un instrument este un proiect pe termen lung sau scurt.

Când încep să ia lecții de instrument, ei învață limba muzicii. Pe măsură ce se maturizează, ei își folosesc limbajul muzical pentru a se bucura de vasta literatură și bucurie a muzicii, fie că este vorba de genul clasic, folclor, jazz sau pop. Fiecare elev are un parcurs diferit, unii învață mai ușor, alții au nevoie de mai mult timp, iar profesorul are menirea de a adapta stilul de învățare pentru fiecare în parte. Elevii și cursanții de la Școala Zorilă progresează rapid, în funcție de nivelul de performanță dobândit pentru a cânta la un instrument. Ulterior, ei vor fi capabili, din punct de vedere mental și fizic la un progres mai accelerat, chiar dacă la început, o perioadă de săptămâni, poate luni, vor efectua exerciții de bază și cântecele.

Încerc mereu să îi ajut pe elevii mei să se deplaseze prin acest material de bază cât mai repede posibil. Îmi doresc să avanseze în cel mai rapid ritm cu care ei sunt confortabili. 

 

Care sunt avantajele pe care le oferă  Școala Zorilă?

Elevii avansați vor beneficia de integrarea sau colaborarea cu cea mai valoroasă și prestigioasă orchestră de folclor din România, Orchestra Națională ”Valahia”, suportul muzical al studioului de înregistrări și întâlnirea cu cei mai devotați și valoroși profesori de muzică. 

Scopul meu este să îi ajut pe tineri să devină artiști pe toată durata vieții lor.

Crezi că:

Cel mic va putea rămâne concentrat pe obiectivul pe termen lung de a cânta?

Dacă răspunsul este afirmativ, atunci vă spunem: BINE AȚI VENIT LA ȘCOALA ZORILĂ!

Am dat START înscrierilor pentru admiterea 2020-2021 la Școala Zorilă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2023 - 2024

Cu o abordare modernă si interactivă, aducem folclorul în inima tinerei generații.

Ultimele noutăți
CONTACT
  • Strada Aviator Mircea Zorileanu, nr. 39. Sector 1, Bucuresti.
  • +4 0754 867 400
  • contact@scoalazorila.ro